Специалистите за Imunocol

showcase image

Д-р Марлена Панайотова

Специалист Детски болести и Детска гастроентерология

Болница „Тракия“-гр. Стара Загора, ул.“Дунав“ 1, Тел.за записване 042 98 77 66, моб. 0898 81 72 95

За уникалният състав на коластрата и нейното действие разговаряме с Д-р Панайотова.

Д-р Панайотова, обяснете ни с какво коластрата е толкова полезна особено за децата и защо е добре да се възползваме от нейните мощни оздравителни действия?

В ранната детска и предучилищна възраст, децата имат физиологичен имунен дефицит, който се изразява в по-ниско ниво на серумните имуноглобулини и недостатъчно балансиран клетъчен имунитет. Това определя и по-голямата им възприемчивост към редица патогенни бактерии, респираторни, чревни и вирусни инфекции. Редица имуностимулиращи препарати се използват за увеличаване на имуноглобулините, макрофагиалната защита, но коластрата е първия продукт, който съдържа в себе си уникални имуноглобулини, лактоферини, цитокини и редица други стимулиращи растежни фактори, които оказват своето комплексно имуностимулиращо въздействие върху детския организъм.

Коластрата съдържа перфектно балансирана концентрация от над 37 имунни и 8 растежни фактора, които поддържат и възстановяват имунния баланс във всички системи на човешкия организъм. Най-важните съставки на коластрата това са имуноглобулиновите молекули, които в най-голяма степен съдържат имуноглобулин G, имуноглобулин IgА-/единственият секреторен иминоглобулин/, който оказва протективен ефект върху всички лигавици- респираторни, чревни и други. В по-малка степен се съдържат и имуноглобулинте Е, М и D. Зрели левкоцити също се намират в зрялата коластра, които отговарят за производството на интерферон и представляват макрофагиална защита за организма.

Една от много важните съставки, това е белтъкът лактоферин, който се съдържа както в човешката, така и в коластрата от крави и има силно протективен ефект върху гастроинтестиналния и респираторния тракт. Това е белтък, който намалява възприемчивостта спрямо бактериалния генотип. Неговата биологична роля в организма е да намалява консумацията на витамин B12 и желязо от патогенните бактерии, като по този начин намалява тяхната пролиферация и инвазио способност. Доказано е също, че има директен деструктивен ефект върху бактериалната стена. Белтък, който действа бактериостатично в стомашно-чревния тракт и така възпрепятства интензивността и тежестта на всички бактериални ентероколити, които доста често се срещат в ранното детство. Най-изразен противодействащ и силен ефект има срещу коли бактериите, дизентирийните бактерии и други.

Друга изключително полезна съставка на коластрата е лизозим – белтък, който действа деструктивно на клетъчната стена на бактериите и спира тяхното проникване в човешкия организъм. Той унищожава бактериите и вирусите.

Редица цитокини също така са установени в коластрата - това са биологични медиатори – пептиди и гликопептиди, синтезирани от нашите имунни клетки , които отговарят за тежестта и продължителността на имунната реакция. Те имат изразен антивирусен и антитуморен ефект. Коластрата съдържа още и важни растежни фактори, които стимулират и контролират размножаването на червените кръвни телца в организма и белите кръвни клетки. От тях зависи зрелостта на чревния и дихателния епител. Освен това присъстват редица витамини в умерена концентрация, съответстващи на дневните нужди като витамин А,B1,B2,B3,B12,B6, витамин С, Вит.D и Вит.Е, както и фолиева киселина, допълващи богатия спектър от имуностимулиращи молекули в коластрата.

Кога и как да даваме коластра?

Коластрата е подходяща при всички остри, чревни инфекции, които сериозно дебалансират детския организъм. Уместно е да се приемат през първите дни по-интензивно, като приема до 2-3 капсули в първите 5 дни, а после по 1-2 капсули в следващите седмици, тъй като коластрата проявява най-мощно и силно бактеристатичния си ефект в първите дни. За децата над 7 години може да се прилага и при всички респираторни инфекции, тъй като се създава изключително добра защита на ниво лигавичен имунитет и се намалява интензивността на всички възпалителни реакции, причинени от вируси и бактерии.

Какви лечебни ефекти има още коластрата?

Научни проучвания направени през 2013 година са доказали, нейната положителна роля и при хора, с дефицит на имуноглобулин А, като намаляват продължителността на острите гастроентерити и интензивността и тежестта на дихателните инфекции, когато коластрата е приложена паралелно. Лечебният ефект на коластрата е доказан и при ротавирусните гастроентерити, които са един голям бич за детското население. Учени стигат до заключението, че тя намалява продължителността на острата диария и интензивността на диарийния синдром, при ротавирусните гастроентерити.

С какво Имунокол Пробио се отличава от другите видове коластра?

Имунокол пробио е продукт съчетан с пробиотик и оказва своят антагонистичен ефект на ниво чревен лумен срещу патогенни бактерии като ешерихия коли, дизентирийни и редица анаеробни бактерии и нормализират чревната екосистема. Също така, те стимулурат леко продукцията на интерферон и контролират пролиферацията на чревния епител. В този смисъл пробиотиците в коластрата оказват своята защитна роля на ниво чревна лигавица и се отразява благоприятно при всички чревни инфекции.

При желание да се свържете със специалиста моля пишете ни на е-mail: office@abopharma.info, за да ви дадем допълнителна информация.

Специалистите за ИМУНОКОЛ


Д-р Гигова

Д-р Йоргова

Д-р Величкова

Д-р Панайотова