Специалистите за Imunocol

showcase image

Д-р Стелияна Величкова

семеен лекар, специалист вътрешни болести и хомеопатия

гр. Слистра

КОЛАСТРАТА – Най-силният естествен имуномодулатор

Д-р Величкова, кое е предимството на коластрата пред другите продукти за засилване на имунитета и укрепване на организма?

Коластрата е течност, която се отделя от млечните жлези на женските бозайници, веднага след раждането, преди появата на млякото.Образуването и е много по-сложно от обикновеното мляко, и съставките й не се срещат никъде в природата в толкова големи концентрации, покриващи напълно нуждите на организма. Именно високите концентрации на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори ,съдържащи се в коластрата са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло.

Какво прави коластрата толкова уникален продукт и как действа тя ?

Коластрата осигурява готови антитела срещу около двадесет причинители на болести и инфекции като салмонела, стрептококи, стафилококи, ешерихия коли, кандида, хеликобактер пилори, ротавируси. Освен това тя съдържа 37 естествени имуностимулатори, осем растежни фактори, които стимулират нормалния растеж, подпомагат регенерацията и ускоряват възстановяването на увредени мускули, епителните и кожните клетки, кости, нервната и хрущялна тъкан. Факторът на растежа на епителната тъкан /EGF/-стимулира възстановяването на тъканите и зарастването на наранени и деформирани участъци на храносмилателния тракт, отделителната система, укрепва лигавицата на дихателната система – подходящ за лечение на язва, гастрит, колит, пиелонефрит, цистит , астма, синуит. Инсулиноподобният фактор на растежа/IGF-1/ регулира холестерола и кръвната захар, участва в метаболизма на въглехидратите, протеините и мастите в организма. Трасформиращите фактори на растежа/TGF A&B/ стимулират деленето на клетките в съединителната тъкан и подпомагат образуването на хрущяли и костно вещество,затова са важни при лечение на рани ,счупвания на кости. Хормонът на растежа /GH/-важен за нормалния растеж на децата,за регенерацията на всички тъкани. Тромбоцитният фактор на растежа /PDGF/има значение за деленето на клетките на съединителната тъкан, гладката мускулатура и фибробластите, важен за регенерацията на нервните клетки. Коластрата действа като естествен антибиотик, съдържаща петте имуноглобулина –IgG, IgA, IgD, IgE, IgM - широкоспектърни антитела неутрализиращи вирусите, бактериите, токсините, притежаващи противовъзпалителни свойства. Коластрата съдържа голямо количество витамини –А,В1,В2,В5,В6,В9,В12,С,Е,Бета каротин,рибофлавин,минерали-натрий,калий,калций,цинк,магнезий,желязо фосфор жизнено важна необходимост за нашия организъм . Други важни съставки са цитокини - засилващи имунната система,регулиращи силата на имунната реакция и стимулиращи производството на имуноглобулини, те са с мощно противовъзпалително и противотуморно действие, лактоферин – натурален млечен гликопротеин ефикасен срещу бактерии, гъбички, протозои, силен антиоксидант-ефективен при лечение на хронична умора, ракови образувания, спин. Не на последно място и с особено значение е съдържанието на лизозими-естествени антибиотици разрушаващи бактериите при контакт, полипептид-хормон богат на пролин регулиращ функциите на тимусната жлеза, олигозахариди и гликоконюганти предпазващи организма от патогенните бактерии и тяхното проникване през стомашната стена, лакталбумини - повишаващи производството на серотонин в мозъка и така предотвратяващи стреса и умората, гликопротеини непозволяващи храносмилателните сокове да намалят действието на растежните и имунни фактори на коластрата.

Защо е важна коластрата особено за бебета, които приемат адаптирани млека?

Течната коластра доставя на кърмачето всички необходими съставки, съдържащи се в кърмата,като спомага за изграждане на имунитета му. Тя е богата на протени ,въглехидрати, антитела, антибактериални съставки, витамини, минерали, ценен натурален заместител на антибиотици, толкова пълноценна и концентрирана, с особено високи хранителни стойности, че може да покрие напълно нуждите на организма. Течната коластра може да се дава още на току-що родени бебета т.е приложима от нулева месечна възраст,както и жизнено необходима за бебета, които са лишени от майчина кърма още в първите дни след раждането.

Превенция или подпомагане на лечение? Кога да я даваме?

Коластрата е незаменима храна, която се използва както за профилактика,така и за лечение.Много са ползите от приема на коластра и аз я препоръчвам :

-при нужда от подсилване на имунната система.

-особено подходяща е при деца в подрастваща възраст,защото помага тяхното нормално израстване.

-за бързо възстановяване след боледуване и оперативни интервенции.

-при вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

-при пациенти след химиотерапии, при автоимунни заболявания, различни алергии, болест на Алцхаймер.

-с успех се прилага при хора с остеопороза, защото увеличава плътността на костите и помага за изграждане на здрави кости и мускули.

-при пациенти в депресии с цел подобряване емоционалното състояние.

-при необходимост от увеличаване жизнената енергия.

-за подобряване на еластичността на кожата и издържливостта на организма спрямо тежки физически натоварвания.

-коластрата намира приложение при лечение на всички заболявания на храносмилателната система, дихателната система, при дибет, подагра, хронични инфекциозни процеси.

-ускорява зарастване на рани и изгаряния.

-важен източник на белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.

Кои са предимства на течната коластра?

Предимството на течната форма на коластрата е , че тя действа много по –бързо поради незабавното усвояване от организма и затова е за предпочитане при остри вирусни инфекции.Укрепва имунната система, увеличава устойчивостта към инфекции, спомага за по-добър растеж при децата. Течната коластра може да се дава без проблем както на новородени бебета, така и на възрастни. Тя регенерира нервната система,повишава плътността и здравината на костите,ускорява зарастването на рани,възстановява бързо организма след боледуване,повишава съпротивителните сили срещу вирусни и бактериални инфекции.

ИМУНОКОЛ Перфект БИО - течна коластра e продукт, получен чрез дълбоко замразена студена обработка. Този метод най-ефикасният ли е за запазване по всички показатели до истинската колстра?

Течната коластра съдържа изключително ценни вещества, които се унищожават или намаляват при висока температура.Затова с помощта на използвания метод на студена биотехнологична обработка съставките се запазват на 100%, като метода сравнен с този при суха обработка на коластрата е с около 30% по-близо по всички показатели до истинската коластра от крава.

Probio IMUNOCOL Perfect - за кого е подходяща?

Probio IMUNOCOL Perfect е подходяща при деца от 0-3г.по1 чаена лъжичка(5ml),при деца от 3-12г по 2 чаени лъжички(10ml) , над 12г и възрастни по една супена лъжица сутрин или вечер (12.5ml) в чист вид или смесена със студен плодов сок.Да не се консумира с топли напитки или алкохол. Тя е истински дар от природата.Във всяка възраст човек има нужда да поддържа здрава имунна система,за да се защити от болести и преждевременно стареене,за запазване доброто физическо и психическо здраве.

При желание да се свържете със специалиста моля пишете ни на е-mail: office@abopharma.info, за да ви дадем допълнителна информация.

Специалистите за ИМУНОКОЛ


Д-р Гигова

Д-р Йоргова

Д-р Величкова

Д-р Панайотова